Tarkistuslistoista

sunnuntaina 27.4.2014

Tarkistuslistat ovat todella hyvä, helppo ja liian vähän käytetty työkalu. Muun muassa kirurgit ja lentäjät käyttävät tarkistuslistoja rutiininomaisesti, koska mikään ei yksinkertaisesti saa mennä väärin unohduksen vuoksi. DJ:n pitäisi suhtautua keikkoihin ja muihin toistuviin rutiineihin samalla asenteella.

Olen tottunut tekemään tarkistuslistoja kaikkiin mahdollisiin usein toistuviin asioihin, joissa muistin tai tarkkaavaisuuden pettäessä seuraukset ovat ikäviä. Useimmat meistä käyttävät arjessa ainakin yhtä tarkistuslistaa: ostoslistaa. Mutta vaikka tunnen todella monia DJ:tä, en tiedä ketään joka käyttäisi tarkistuslistoja mihinkään DJ:n työhön liittyvään.

Listojen tekeminen on helppoa: ensimmäiseen versioon listaa kaikki asiat mitä tulee mieleen, ja listaa päivittää sitä mukaa kun mieleen tulee uusia asioita ja kun tapahtuu virhe. Idea on se, että mikä tahansa virheen aiheutti, se ei enää toistu.

Käytän nettiin striimattaviin Ysärijatkolähetyksiin yksinkertaista mutta monivaiheista ruutupaperille rustattua tarkistuslistaa, johon on listattu kaikki toimenpiteet ennen setin alkua, sen alettua, ja sen jälkeen. En ole pitänyt kirjaa revisioista, mutta niitä on ollut useita. Nauhoitus on unohtunut laittaa päälle, äänikortin latenssiasetukset (jotka jostain syystä sekoavat välillä Traktorissa kun vaihtaa äänikortteja esimerkiksi mikserin sisäänrakennetusta ulkoiseen ja takaisin) ovat olleet väärin, mikrofonin kompressori/efektit ovat unohtuneet säätää kohdalleen (kun mäntti mikseri ei osaa muistaa niitä kun katkaisee virran), jonkun kanavan efektit ovat unohtuneet päälle, Mixifyyn lähetettävän videon lähde on unohtunut kytkeä päälle, striimikoneen verkkoyhteys on unohtunut langattomaksi ja lan-kaapeli on ollut kytkemättä, yms.

Aiheesta on tehty paljon tutkimuksia (joihin olen liian laiska viitatakseni tässä, mutta ota selvää ellet usko) ja niiden tulokset ovat poikkeuksetta samansuuntaisia: yksinkertaisimmatkin tarkistuslistat vähentävät virheitä erittäin dramaattisesti.

Siis, tarkistuslistat ovat helppo ja hyvä vakuutus sekä pienten että suurten havereiden välttämiseksi. Suosittelen kokeilemaan.

Kommentoiduttaako?

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa tai muussa mediassa jonne voit lisätä kommenttisi. Jos haluat kertoa mielipiteesi suoraan allekirjoittaneelle, lähetä postia osoitteeseen dj@uninen.net.