Kuulonsuojaus on DJ:n henkivakuutus

tiistaina 20.5.2014

Musiikin ammattilaisten ja ahkerien klubittajien ammattitauti on tinnitus. Lievä tapaus on korvien soiminen bileillan päätteeksi, pahimmillaan se voi olla tauotonta kovaäänistä soimista jonka tiedetään ajaneen ihmisiä itsemurhaan. Ennaltaehkäiseminen on helppoa: kuulon suojaaminen meluisassa ympäristössä. Kuulonsa menettänyt DJ on entinen DJ (paitsi elokuvissa). En ymmärrä tiskijukkia, jotka eivät suojaa kuuloaan. Se on yksinkertaisesti typerää.

Kuuloaistia on yllättävän helppo rasittaa liikaa. Useammissa yökerhoissa musiikki soi niin lujaa, että kuulo alkaa ylirasittumaan jo minuuteissa ilman suojausta. Äänenvoimakkuutta mitataan logaritmisella desibeliasteikolla. Kuulo kestää rasittumatta 80 dB ääntä kahdeksan tuntia. Tämä on taustamelua jonka yli pystyy puhumaan normaalilla äänellä. Jokainen 3 dB korotus meluun puolittaa turvallisen altistusajan. 89 dB ääntä on turvallista kuunnella siis enää yksi tunti ja yökerhoissa helposti ylittyvää 98 dB melua on turvallista kuunnella kuuloa suojaamatta alle 10 minuuttia. Kannattaa myös muistaa, että kuulo rasittuu ihan samaan tapaan myös kuulokkeilla kuunneltaessa tai meluisassa autotallissa puuhatessa.

Olen tottunut suojaamaan kuuloni aina kun se on tarpeellista, mutta nyt DJ-harrastuksen myötä tarve parempaan suojaukseen on jatkuvasti mielessä. Tavalliset kuusimalliset hifitulpat (jotka eivät vääristä ääntä niin pahasti kuin perinteiset vaahtomuovitulpat) vaimentavat riittävän paljon DJ-käyttöön, mutta niiden käyttäminen pitkiä aikoja on epämiellyttävää. Oman korvan mukaan valetut räätälöidyt tulpat maksavat noin parisataa euroa (joka on pieni hinta kuuloaistin säilymisestä). Sellaisia on mukava pitää pitkiä aikoja ja myös miksaaminen onnistuu niiden kanssa paremmin kun äänenlaatu on reilusti geneerisiä tulppia parempi.

Nyt kun keikkailuni alkaa vähitellen siirtymään omasta olohuoneesta myös isojen PA-kamojen taakse, valetut kuulosuojaimet ovat tarvikehankintalistan kärjessä. Vaihtoehtoja tarjoavat ainakin ACS, Elacin ja FinFonic.

Kommentoiduttaako?

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa tai muussa mediassa jonne voit lisätä kommenttisi. Jos haluat kertoa mielipiteesi suoraan allekirjoittaneelle, lähetä postia osoitteeseen dj@uninen.net.