Pikku-PA pikkupileisiin

keskiviikkona 4.6.2014

Sain käyttööni kevyen Yamaha Stagepas 400i PA-järjestelmän, jossa on kaksi 8″ elementillä varustettua kaiutinta sekä 2x200W 8-kanavainen mikseri. Koko setti painaa alle 18 kiloa, eli kyseessä on erittäin kevyt järjestelmä ja se mahtuu helposti tavallisen pikkuauton takakonttiin. Keveydestä huolimatta ämyreistä lähtee ääntä enemmän kuin tarpeeksi vähän isompiikinkin bileisiin.

Pienistä elementeistä johtuen ne DJ-käytössä toivotut matalimmat bassomörinät puuttuvat, mutta mikserissä on erillinen lähtö subille. Johon johdon asettaminen subilähtöön suodattaa pääkaiuttimista matalat taajuudet pois ja ohjaa 120 hertsin alle jäävät taajuudet subwooferille. Parin pikkubileiden kokemuksella ilman subbariakin kyllä pärjää, mutta se kyllä ehdottomasti toisi saundiin paljon enemmän munaa.

Stagepas-kokonaisuus on todella käytännöllinen. Kokonaisuuteen on upotettu erittäin paljon toiminnallisuutta hyvin pieneen tilaan. Järjestelmän tärkeimpänä kohderyhmänä lienee pienet bändit, joille toisen kaiuttimen sisään uppoavan mikserin 8 kanavaa tarjoavat täydellisen valikoiman kaikille mahdollisille soittimille ja mikeille phantom-virtaa myöten. Tyypillisessä DJ-käytössä riittää hyvin yksi kanava, mutta esimerkiksi iOS laitteilla toimiva USB-tulo on kätevä pieni yksityiskohta väliaikamusiikin toistoon. Kaiuttimissa on myös normaalit ständireiät ja pikalukitus.

Kanaville on vain kahden alueen EQ, joten soinnin säädöstä tilaan sopivaksi ei kannata haaveilla, mutta käytännössä tätä ei edes jää kaipaamaan koska perussaundi on erittäin pehmeä ja luonnollinen. Korkeat äänet eivät tunnu raa’oilta lujallakaan volumella ja saundi pysyy hyvin tasapainoisena volumesta riippumatta. Mikserin “master EQ” on yhden nupin erikoisfiltteri, jonka kolme aluetta ovat “speech”, “music” ja “bass boost”. Käytännössä toiminto tuntuu olevan leveähkö bandbass-EQ lisättynä ala- tai ylä-äänien leikkauksella. Kotibilesettien asetus kääntyy väkisinkin sinne bassopuolelle, vaikka värittämätön saundi kuulostaa ehdottomasti kaikkein luonnollisimmalta. DJ:n työssä tärkeintä on yleisön viihdyttäminen, ei äänellä hifistely.

Tämän kokonaisuuden käyttökokemuksista varmasti lisää tarinaa ajan mittaan, mutta ensikokemukset ovat erittäin positiiviset.

Kommentoiduttaako?

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa tai muussa mediassa jonne voit lisätä kommenttisi. Jos haluat kertoa mielipiteesi suoraan allekirjoittaneelle, lähetä postia osoitteeseen dj@uninen.net.