Summerdance 2014

tiistaina 17.6.2014

Summerdancet on soitettu ja juhlittu. Seinäjoelta jäi käteen paitsi upeita kokemuksia, myös hirmuisesti oppia DJ-touhuun liittyen.

Aluksi valtava kiitos Toni Kurkimäelle tilaisuudesta soittaa ekoilla ulkoilmafestareilla ja tavata tyyppejä, jotka ovat pitkään olleet omia DJ-sankareita.

Oma lyhyt 60 minuuttinen jäi lopulta hyvin pieneksi iloksi koko viikonlopun mittakaavassa, mutta olihan se hienoa soittaa ison ulkoilma-PA:n läpi isolta lavalta. Festareilla soittaminen on varmasti kaikkien soittajien haavelistalla ja nyt senkin saa ruksia pois bucket listalta. Yleisöä ei vielä kahdeksan aikaan illalla ollut omia faneja lukuunottamatta kirjaimellisesti lainkaan, mutta soittofiilistä se ei kyllä latistanut yhtään. Soitin rennolla fiiliksellä ja pidin hauskaa ihan koko setin ajan. Esiintymisen puolesta kaikki meni (ainakin omasta näkökumasta) ihan nappiin. Mutta säätöäkin kyllä oli.

Olin jo etukäteen fiiliksissä siitä, että pääsisin ensikosketuksiin ehkä suurimman DJ-haaveeni, DJM-900NXS -mikserin kanssa. Mutta kuten niin monet ekat treffit, nämäkin starttasivat erittäin kiusallisissa tunnelmissa. Ihan aluksi kävi ilmi, että laitteen käyttämiseksi tarvitaan ajuriohjelmisto (erittäin epätyypillistä Mac-ympäristössä). Tämä oli täysin oma moka, kun en tajunnut ottaa etukäteen selville, mutta myöskin helposti korjattavissa. Kun laite lopulta jutteli Traktorin kanssa, piti konfiguroida kaksi asiaa: 1) dekit A ja B mikserin kanaviin 2 ja 3, sekä 2) DVS-kontolli em. dekeille. Ensimmäinen kohta sujui helposti, mutta jälkimmäisen kanssa jouduin tappelemaan oikein urakalla.

Olen tutustunut Traktor-ohjelmaan syvällisesti ja tunnen sen erittäin hyvin – varmasti paremmin kuin 95% sen käyttäjistä. Silti DJM-900 -mikserin äänikortin input/output reitityksen säätäminen DVS-käyttöön oli todella mystinen prosessi. Yhtälössä oli vähän liian monta muuttujaa hallittavaksi kun sekä CDJ-2000 soittimet että mikseri olivat edessä ihan ensimmäistä kertaa. Periaatteessa erittäin yksinkertaisen setupin käyttöönottoasetuksiin meni yhteensä noin 45 minuuttia aikaa, mikä oli aika tarkkaan 43 minuuttia enemmän kuin mihin olin varautunut.

Kamoja säätäessä iski niin kova paniikki, että oli pakko käyttää yksi oljenkorsi ja kilauttaa kaverille:

“-Moi Toni! Hei, kello on kymmentä vaille, enkä saa mitään ääntä tulemaan tästä mikseristä läpi. Ehtisitkö tulemaan apuun että päästään aloittamaan ajoissa? – Tuota, kello on kymmentä vaille seitsemän, että sulla on tässä vielä reilu tunti aikaa. -Öö. Niinpäs onkin. No ei sitten mitään.”

Tilanne oli (ainakin näin jälkeenpäin) pitkän esiintymisurani yksi hauskimmista hetkistä.

Loppuviimein systeemi tuli kuitenkin täsmälleen siihen kuntoon kuin sen halusinkin ja kaikki toimi täydellisesti itse setin aikana. Pieni lohtu kaiken tuon säädön jälkeen on se, että jatkossa treffit ysisatasen kanssa sujuvat niin kuin luulin sen tälläkin kertaa menevän: usb-johto kiinni ja menoksi.

Seinäjoelle tuli tälläkin kertaa iso lauma faneja (eli minioneja), ja yksi viikolopun hankalimmista haasteista olikin ajan jakaminen hauskanpidon ja verkostoitumisen välillä. Kurkistus DJ-maailman kulissien taakse ja sosialisointi DJ-kollegoiden kanssa oli henkilökohtaisesti viikonlopun ehdottomasti tärkein anti, mutta hauskanpito fanien ja ystävien kanssa oli vielä herkullinen kuorrutus jo valmiiksi täydellisen kakun päälle.

Seuraaviin samankaltaisiin kekkereihin varustaudun enemmän etukäteen suunnitellulla soittolistalla (jotta lyhyestä setistä saa teknisesti paljon paremman), mahdollisimman tarkasti suunnitellulla setup-suunnitelmalla (jotta missään tilanteessa ei tule paniikki, ja jotta varasuunnitelmankin toteutus kävisi mahdollisimman nopeasti ja hyvällä rutiinilla) ja tarkistuslistalla jotta nauhoituksen preppaaminen ja muut oheisasiat eivät unohdu mahdollisesta ja todennäköisestä kiireilystä huolimatta.

Kaikenkaikkiaan Summerdance oli erittäin positiivinen kokemus ja tähän mennessä vuoden ehdoton kohokohta. Näitä lisää!

Kommentoiduttaako?

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa tai muussa mediassa jonne voit lisätä kommenttisi. Jos haluat kertoa mielipiteesi suoraan allekirjoittaneelle, lähetä postia osoitteeseen dj@uninen.net.