Mikserihuolia

torstaina 19.6.2014

Seinäjoella edellisviikonloppuna reissannut mikseri päätti kotiin palatessaan ruveta reistailemaan.

Puolisen vuotta sitten tämä wanha häkkyrä teki sellaisen tempun, että se löi kesken keikan (tottakai) kaikki kanavat yhtäaikaisesti täysille ja jokaikisen laitteessa olevan valon päälle. Mikään nappi tai potikka ei tehnyt yhtään mitään, valot vaan loistivat täysillä. Virtojen kytkeminen pois ja päälle ei auttanut, eikä auttanut mikään muukaan. Se keikka loppui siihen.

Hetken aikaa ihmeteltyäni avasin laitteen lopulta auki ja purin sen niin pieniin osiin kuin järkevällä työmäärällä saattoi. Putsasin kaikki liitokset, kasasin uudestaan takaisin kokoon ja tämän operaation jälkeen mikseri on toiminut oireitta tähän asti.

Tällaisella nilkuttavalla laitteella soittaminen on kurjaa, koska takaraivossa kytee jatkuvasti pieni pelko siitä, että rakkine leviää taas kesken keikan. Vaihtoehdot ovat vähissä. Jos mikseri hajoaa, sen tilalle täytyy ostaa uusi. Kun rahaa ei ole kunnolliseen, täytyy ostaa jälleen kerran joko käytetty tai huonolaatuinen uusi. Koulukirjaesimerkki lose-lose -tilanteesta. Olen jo aloittanut säästöprojektin kunnollisen mikserin hankintaa varten, mutta vajaan parin tuhannen euron sijoitusta ei ihan parissa kuukaudessa kerätä.

(Onneksi nyt on varalla pieni Z1-mikseri, joten ei tarvitse murehtia nopeita ja huonoja laitehankintoja. Tämän myötä häviää kaksi kanavaa ja kaikki sisään tulevat liitännät mikrofonia myöten, mutta ainakin soitto voi jatkua. Pienellä säädöllä ja esivahvistimella mukaan saa mikrofoninkin, joten pakon edessä systeemi voi tuurata “oikeaa” mikseriä niin kauan kuin on tarvis.)

Tällaista on amatööri-DJ:n arki.

Kommentoiduttaako?

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa tai muussa mediassa jonne voit lisätä kommenttisi. Jos haluat kertoa mielipiteesi suoraan allekirjoittaneelle, lähetä postia osoitteeseen dj@uninen.net.