Yksilölliset korvatulpat

keskiviikkona 25.6.2014

Musiikkiharrastukseni astui askeleen parempaan suuntaan kun sain vihdoin hankittua kauan haaveilemani yksilölliset korvatulpat.

Kahdensadan euron hintainen investointi on ollut se suurin ja ainoa syy, miksi olen vetkutellut tätä hankintaa jo vuosia. Mutta nyt ensimmäisen näillä soitetun keikan jälkeen täytyy todeta, että tämä oli yksi parhaimmista koskaan tekemistäni hankinnoista.

Yksilöllisesti valetut suojaimet tehdään kummastakin korvasta erikseen otettujen muottien mukaan. Muotit tehdään kuuloalan liikkeessä tai korvalääkärillä. Prosessi on yksinkertainen ja nopea.

Aluksi tohtorisetä tai -täti tarkastaa korvat, jotta siellä on kaikki kunnossa. Sen jälkeen korvaan asetetaan valosmuovin pysäyttävä vaahtomuovin palanen, jonka ympärillä on narut, joiden avulla sen ja valoksen saa vedettyä pois korvasta. Tämän jälkeen korvaan pursotetaan kaksikomponenttinen muoviseos, jonka katalyyttiaine jähmettää tahnan parissa minuutissa sen jälkeen kun se on sekoitettu. Aineen pursottaminen korvaan tuntuu hassulta, mutta koko show on ohi kun jaksaa vielä pitää leuan liikkumatta sen pari minuuttia kun valosmuovi kovettuu. Kun valos on kovettunut, se vedetään vaahtomuovitupon kanssa ulos korvasta ja prosessi toistetaan toiselle korvalle.

Valmiit valokset ovat mielenkiintoisen koukeroisia. Muotit merkataan ja lähetetään valmistajalle suojainten valmistusta varten. Valmiita suojaimia saa monenlaiseen eri käyttöön ja usemmissa malleissa on vaihdettavat (ja kalliit) suodattimet, joilla voi valita eritasoisia vaimennuksia. Valitsemassani mallissa on 17 desibelin vaimennus erittäin tasaisella taajuusvasteella. Yksilöllisiä suojaimia saa monelta eri valmistajalta. Itse valitsin ACS:n tulpat pelkästään siksi, että samoja käyttää myös One Direction.

Käytössä tulpat ovat erittäin mukavat. Itse asiassa niin mukavat, että kokeilin myös nukkua niiden kanssa pari yötä (kun “yö” tarkoitti taas päivää ja ympäristö oli meluisa), eivätkä ne tuntuneet missään kohtaa epämukavilta.

Soinnin puolesta suojaimet ovat sanalla sanoen hämmästyttävät. Normaalin puheen kuulee erittäin hyvin ja keskustelun erottaa vaivatta myös meluisassakin ympäristössä. DJ-pöydän takana ne toimivat vielä paremmin. Lavamonitorit voi huoletta pitää niin lujalla että bassot tuntee jaloissa, ja kuulokkeilla erotelu on juuri niin tarkkaa kuin mihin kuulokkeet pystyvät. Koekuuntelin tulppia kotioloissa tutuilla AKG:n K271 mkII studiokuulokkeilla ja erotin musiikista soittimet ja yksittäiset äänet lähes identtisesti kuin paljailla korvilla. Taajuusvaste ei ehkä ole aivan sentilleen tasainen, mutta DJ:n näkökulmasta tärkeämpi erottelu on aivan ensiluokkaisen hyvä.

Myös laulua harrastavana ja joskus autotallibändeissäkin rääkyneenä voisin kuvitella, että nämä toimivat hyvin laulaessakin kun ne eivät falskaa leukaa liikutellessa ja pysyvät erittäin hyvin paikallaan. (Suojainten poistaminen korvasta on itseasiassa niiden käytön hankalin osa.)

Kirkkaasta silikonimaisesta materiaalista tehdyt tulpat ovat erittäin mukavat korvassa, melko näkymättömät ulospäin, soivat luonnollisesti — ja mikä tärkeintä — suojaavat kuuloa 17 db vaimennuksella. Lyhyen tutustumisen perusteella aivan ehdoton hankinta DJ:lle ja halpa hinta ehjästä kuulosta.

Kommentoiduttaako?

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa tai muussa mediassa jonne voit lisätä kommenttisi. Jos haluat kertoa mielipiteesi suoraan allekirjoittaneelle, lähetä postia osoitteeseen dj@uninen.net.