201

lauantaina 28.6.2014

Olen soittanut Mixifyssä 201 DJ-keikkaa. On paljon, mitä Web-palvelussa ei voi DJ:n työstä oppia, mutta on myös paljon mitä voi.

Harjoittelin tämän viikon Ysärijatkojen pääsettiin (josta tulee podcast-nauhoite iTunesiin) paljon nopeita ja osin vähän ketteryyttä vaativia vaihtoja, jotka ennalta odottamattomien sähläysten vuoksi suureksi osaksi vaihtuivat lennossa improvisoituihin amatöörin perustöksäytyksiin. Pitäisi ehdottomasti tehdä aikaa oikean mixtapen nauhoittamiseen, jotta saisi vähän oikoa siipiään.

Tänään setti alkoi niin, että ensimmäisen vaihdon kohdalla yksinkertaisesti muistin biisin väärin ja löin tulevan raidan sisään puoli iskua liian aikaisin. Seuraavan vaihdon kohdalla yleisö raportoi chatissa, että ääni menee särölle. Nykyisessä setupissa ääni kiertää Traktorista toiseen koneeseen äänikortin läpi Logiciin, jossa se menee radiotyylisen mutta paljon hellemmän kompressorin ja nopean softalimitterin läpi varsinaiseen striimausohjelmaan, joka enkoodaa signaalin mp3-muotoon ja lähettää sen Mixifyyn. Etukäteen limitterin läpi menevä signaali jolle on vielä annettu 1,5 db headroomia ei teoriassa voi mennä särölle, mutta niin vaan se sitten kuitenkin striimiohjelmassa meni. Nopea liu’un säätö logicissa 2-5 db alaspäin ei tuntunut vaikuttavan, joten päätin stopata striimin ja startata sen uusiksi. Tämä lopulta toimi, mutta siinä vaiheessa kun pääsin säätämästä takaisin dekeille, soiva biisi oli mennyt jo aikoja sitten suunnitellun vaihtokohdan ohi ja sekin piti improvisoida.

Haastavammat etukäteen harjoitellut vaihdot pitäisi harjoitella todella tarkkaan, jotta väistämättä ennemmin tai myöhemmin eteen tuleva säätö ei saisi unohtumaan sitä, että seuraavaan vaihtoon on niin ja niin monta minuuttia tai fraasia, ja että tunnistuskohta kuulostaa tältä.

Keikka 201 oli erittäin hyvä esimerkki tyypillisestä Mixify-keikasta: eteen tuli joitain ennalta-arvaamattomia ongelmia joista oli selvittävä soiton häiriintymättä, yleisö kuitenkin viihtyi ja loppuviimein soittaminen oli todella mukavaa.

Parasta Mixify-keikoissa kuitenkin on se, että keikan jälkeen ei tarvitse roudata mitään tai siirtyä minnekään. Muualle kuin viereisessä huoneessa olevaan saunaan. Ja sitten nukulle.

PS. Gmailin lähetysikkunassa muutaman sekunnin näkyvä Undo-nappi (jonka saa näkyville kun aktivoi undo-lisäosan asetuksista) voi tuntua olevan siinä ikuisuuden. Mutta se tunne kun se viimein poistuu näkyvistä.

Kommentoiduttaako?

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa tai muussa mediassa jonne voit lisätä kommenttisi. Jos haluat kertoa mielipiteesi suoraan allekirjoittaneelle, lähetä postia osoitteeseen dj@uninen.net.