Facebook-sivun tärkein tunnusluku

tiistaina 1.7.2014

Olen luonut oman DJ-urani lähes yksinomaan Facebookin kautta. Facebook-sivun tehokas hyödyntäminen vaatii erilaisten tunnuslukujen tarkkaa seuraamista ja analysointia. Kun tavoitteena on tunnettuuden ja näkyvyyden lisääminen, tärkein yksittäinen tunnusluku on page engagement.

Page engagement mittaa sitä kuinka monta kertaa sivulla olevaa sisältöä (tekstiä, kuvia, linkkejä) on yhteensä tykätty, kommentoitu ja jaettu. Luvusta voi itse laskea myös suhteellisen osallistumisluvun jakamalla luvun tykkääjien määrällä. Sivun tykkääjien aktiivisuuden seuraaminen on tärkeää, jotta pysyy kärryillä siitä mitä, miten ja koska sivulle kannattaa postata, jotta sisällölle saa parhaan mahdollisen näkyvyyden. Jokainen interaktio (tykkäys, kommentti tai jako) paitsi lisää itse postauksen näkyvyyttä sivun tykkääjille, tärkeämmin myös lisää postauksen näkyvyyttä myös kaverin kaverit -verkostolle, joka on tyypillisesti kymmeniä tai satoja kertoja suurempi yleisö kuin sivun oma tykkääjäkunta.

Suhteellisen osallistumisluvun laskemalla on helppo verrata kuinka aktiivisia oman sivun tykkääjät ovat itse valittujen vertaissivujen tykkääjiin verrattuna. Tyypillisesti väärin perustein ostetut tykkääjät ja puutteellisesti ylläpidetty sivu johtaa siihen, että sivun osallistumisaste laskee. Sivu josta tykkää 10 000 ihmistä, mutta vain 100 niistä on aktiivista (1%), on markkinointiarvoltaan paljon heikompi kuin sivu jolla on 500 tykkääjää joista 100 on aktiivisia (20%). Näkyvyyden ja tunnettuuden kasvuun tähtäävän sivun ylläpitäjän on siis seurattava tätä tunnuslukua erityisen tarkkaan. (Ja suhteellisen luvun laskeminen omista ja vertaissivuista on kannattavaa, jotta tietää miten oma sivu sijoittuu vertailusivuihin nähden.)

(On myös huomattava, että suuret ja pienet Facebook-sivut toimivat eri tavalla. Tässä esitetyt asiat pätevät sivuihin, joilla on alle 5000 tykkääjää.)

Syväluotaavampi lastu Facebook-sivun statistiikoista, niiden hyödyntämisestä ja kehittämisestä luvassa lähitulevaisuudessa.

Kommentoiduttaako?

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa tai muussa mediassa jonne voit lisätä kommenttisi. Jos haluat kertoa mielipiteesi suoraan allekirjoittaneelle, lähetä postia osoitteeseen dj@uninen.net.