Tissit, tosi isot tissit

maanantaina 1.12.2014

Huhut tämän blogin kuolemasta ovat vahvasti liioiteltuja. Tosiaan, tässä oli vain vähän luovaa taukoa

Ajattelin palata kärryille niinkin eksoottisella aiheella kuin seksismi. Pitkään IT-alalla työskennelleenä ja muutaman kuluneen vuoden aikana voimakkaasti keskusteluun ja erityisesti alan konferensseissa näkyväksi noussut keskustelu seksismistä ja naisten asemasta on virittänyt huomioni samaan aiheeseen myös DJ-kulttuurissa. Vahvasti miehinen kulttuuri ei vaikuta erityisen naisystävälliseltä ja tuntuu, että useimmat DJ:t eivät osaa tai halua kiinnittää asiaan huomiota. Erityisesti nakertaa kaksi asiaa;

Kaiken mahdollisen markkinoinnin leimaaminen seksillä on enemmän sääntö kuin poikkeus. Mixtapejen kansikuvat, flyerit ja vastaavat promomateriaalit on lähes aina peitetty tisseillä tai muuten vaan paljaalla pinnalla. Tänään törmäsin kokeneen (mies-)DJ:n Facebook-sivuun, jonka coverkuvan pääosassa olivat isot puolipaljaat rinnat, sekä blogiin, jonka teemakuvana oli kaksi märissä bikineissä olevaa nuorta naista suutelemassa. Ah, kuinka kivaa. Ja täysin epäoleellista ja syvästi seksististä. Jos erikoisosaamisesi ei ole seksikaupassa soittaminen tai jos miksauksesi aiheena ei ole seksibileet, olisiko aika erottua fiksulla tavalla massasta ja harkita markkinoinnissa jotain muuta kuin tissejä?

Vielä enemmän harmittaa nähdä nais-DJ:den myyvän itseään seksillä. Promokuvalla saa takuuvarmasti huomiota käänteisessä suhteessa vaatteiden määrään ja YouTuben miksausvideolle reilusti katsojia kun kamerassa näkyy enemmän kaula-aukkoa kuin soittimia, mutta minkälaisen kuvan se antaa henkilöstä DJ:nä? Tällaisena äärimmäisen timminä ja seksikkäänä uroona lähden itse ainakin keikalle paljon mieluummin tekemäni tuoreen mixtapen perusteella kuin siksi, että tunnetusti homosuihkuja kannattava nimeltämainitsematon seinäjokinen promoottori kaipaa jälleen kerran nahkahousujeni kahinaa. (Full disclaimer: olen ehdottomasti pro-homosuihku. Etenkin Seinäjoella.) Jos olet nainen ja aidosti kiinnostunut musiikista ja soittamisesta, tee itsellesi ja kanssasisarillesi palvelus: keskity markkinoinnissa enemmän musiikkiin kuin seksiin.

En ole millään tapaa ahdasmielinen, olen vain vahvasti sitä mieltä, että meidän pitäsi avata silmät räikeän seksismin suhteen ja keskittyä DJ-kulttuurissa enemmän musiikkiin. Ymmärrän, että seksi on erottamaton osa bilekulttuuria ja esiintymistä, mutta sen ei pitäisi olla pääasia, eikä sen etenkään pitäisi olla tekosyy seksistiselle käytökselle. Humanistisia arvoja voi kunnioittaa myös arjessa, ei pelkästään lakiäänestyksissä.

Kommentoiduttaako?

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa tai muussa mediassa jonne voit lisätä kommenttisi. Jos haluat kertoa mielipiteesi suoraan allekirjoittaneelle, lähetä postia osoitteeseen dj@uninen.net.