Tositarina kiinalaisesta DJ-valosta

perjantaina 13.2.2015

Kun aikanaan päätin ottaa mobiili-DJ harrastuksen vakavasti, ensimmäinen hankintani keikka-arsenaaliin oli muutama par-valo. Olen ollut enemmän kuin tyytyväinen näihin, sillä ne ovat toistaiseksi olleet käytössä jokaisella keikalla jolla olen ollut, häistä pieniin yksityisbileisiin.

Par-purkit ovat käteviä, kun niillä voi tehdä tunnelmaa värjäämällä seiniä tai käyttää vähän diskohenkisemmin laittamalla ne automaattiseen sound-to-light -moodiin. Kaikissa valoissani on myös DMX-ohjaus, joten sopivan tilaisuuden tullen ne ovat ohjattavissa myös tietokoneella tai valokontrollerilla. (Tästä lisää mahdollisesti lähitulevaisuudessa, sillä viimeisin valohankintani oli edullinen USB-DMX palikka.)

Olen seurannut DJtutor-Jonathanin (ellaskins) jenkkiversion Brian S Reddin touhuja niin pitkään, että päätin alusta asti hankkia vain laadukkasta American DJ-merkkiä, vaikka ne ovat selkeästi halpamerkkejä kalliimpia. ADJ:n par-valot on rakennettu tankin lailla; kehykset ovat terästä ja paksua peltiä, jalat ja diffuusiofiltterin kehikko erittäin tukevat ja kokonaisuus on ylipäätään sen tuntuinen, että jos joku sattuu kenkäisemään huonosti tanssilattialle sijoitettua valoa, kohtauksessa kärsii vain ja ainoastaan kenkä.

eka_keikka_par_valot_1024

(Yllä ja alla; ensimmäinen “oikea” mobiili DJ-keikkani. Valkoisen tilan valaisevat täydellisesti kaksi bileiden teemaväreihin ohjelmoitua par-kannua. Kuvat: Jylppy69)

eka_keikka_thumbsup_1024

Olen toistaiseksi ollut hankintoihin erittäin tyytyväinen, mutta uteliaisuuteni heräsi kun törmäsin kiinalaiseen halpiskopioon 7x9W RGB (65W) par-valosta, jota myytiin Suomeen postitettuna 30 eurolla. ADJ:n lähiten vastaava RGB-valo Mega TRI64 Profile 12x3W (38W) maksaa T-kaupassa tätä kirjoitettaessa 168e. Yhden alkuperäisen hinnalla saisi siis viisi kiinakopiota ja rahaa jäisi vielä pariin 12″ vinyylisinkkuun. Kopion spekseissä luvattiin DMX-ohjattavuutta, master/slave -yhteensopivuutta ja sound active-toiminnallisuutta. Liian hyvää ollakseen totta? Laitoin tilauksen menemään ja reilun kuukauden päästä hain kiinaihmeen postista.

Ensikosketus höyhenenkevyeen muovivaloon paljasti sen, mikä maalaisjärjellä oli jo odotettavissakin; sitä saa, mitä tilaa. Keittiövaaka kertoi laittee painoksi 570 grammaa. (Ilmoitettu paino oli 1,67 kg ja ADJ:n vastaava painaa 2,1 kg eli lähes nelinkertaisesti.) Tämän yksilön muovikuori oli kaikenlisäksi kulmastaan rikki ja muovipala helisi valon sisällä. Pakkauksessa olleet metallijalat vaikuttivat niin heppoisilta, että epäilin niiden kestävän edes sitä puolen kilon painoa. Alku hyvin, kaikki hyvin!

Tökkäsin härpäkkeen seinään (johto oli mallia ei-irroitettava, toisin kuin pro-valoissa, joissa on kaikissa standardin mukainen IEC-kaapeli ja ne ovat myös ketjutettavia, eli yhdestä laitteesta voi viedä sähkön toiseen laitteeseen ilman että kaikkiin täytyy vetää erillistä töpseliä) ja kuuntelin lumoissani miten kovaääninen tuuletin (joita vastaavissa ADJ-valoissa ei ole; ne ovat täysin äänettömiä) nousi lentoon ja LCD-näytöllä vilisi jonkunlainen buuttiproseduuri. Muutaman sekunnin kuluttua valo syttyi. Pikaisen testauksen jälkeen RGB-moodi toimi täsmälleen siten kuin olettaisi. Laitoin 65W tehoiseksi mainostetun valon lattialle ja sen rinnalle ADJ:n 35W QWH5X-kannun (jossa on kolmeväristen RGB-ledien sijaan nelivärinen RGBW-ledi, eli yksi elementti on värikohtaisesti vastaavaa RGB-lediä himmeämpi). En missään vaiheessa odottanut, että kiinaihme olisi teholtaan luvatun 65W kirkas, mutta hämmästyin hieman, että mainostetulta teholtaan puolet pienempi ADJ:n valo oli silmämääräisesti vähintään nelinkertaisesti toveriaan kirkaampi. Taloudesta ei löydy energiankulutusmittaria, joten en päässyt mittaamaan kulutusarvoja.

Tässä kohtaa alkaa show, jolle tuntihinnan laskeminen tekisi ADJ:n valosta kokonaiskustannuksiltaan edullisemman.

kiinapar_vs_adj_200x300Otin muutaman valokuvan ja yhden videon helisevästä valosta ja laitoin myyjälle välittömästi palautetta. Sain ystävälliseen sävyyn ontuvalla englannilla kirjoitetun vastauksen, jossa kerrottiin, että valo on tehdasasetuksina säädetty siten, että kirkkaus on vain 30% maksimista. “Ooo-kei”. Tanssin aikani valon valikoissa ja sääsin vastauksessa annettujen ohjeiden mukaan kaikki nupit yhteentoista. Uusi testi ADJ:n kanssa rinta rinnan. Nyt halpiskopio oli enää silmämääräisesti vain noin puolet verokkivaloa himmeämpi. Otin kokeeksi rinnalle vielä toisen 3x10W RGBAW+UV -valon (Ultra Hex Par3), joka oli kiinaihmettä hiuksenhienosti kirkkaampi, käytännössä yhtä kirkas. Kolmenkymmenen euron 65W kiinalaiskopio vastasi siis 26W ja 111 euron merkkilaitetta. Loppujen lopuksi ei erityisen yllättävää.

Par-valon kirkkaus ei kuitenkaan ole ainoa ainoa kriteeri jolla mitata sen käyttökelpoisuutta. Kiinakopion käytettävyys ja toiminnot ovat kaikilta osiltaan (virtajohto, jalka, valikot, käyttöönottoaika, äänekkyys) kehnot. Keikkakäytössä valon saa varmasti helposti rikki ilman silkkihansikkaita ja sen käyttökuntoon laittaminen vaatii pientä lisätaiteilua kun valolle täytyy aina viedä oma virtatöpseli ja se ei muista kaikkia valokkoasetuksia, eli se on ohjelmoitava joka kerta uudelleen kun se kytketään seinään. DMX-ohjaus toimii kuitenkin odotetusti.

Tämän kokemuksen perusteella en suosittele vastaavien halpakopioiden hankintaa kenellekään, joka tekee vakavissaan mobiilikeikkoja pienellä valokalustolla.

Kiinakopio sopii hyvin esimerkiksi kotibileisiin joissa yksi tai kaksi valoa tekee hyvän tunnelman, eikä säätöaspekti haittaa yhtään. Tilanne on myös eri jos arsenaaliin tarvitaan esimerkiksi 20 par-kannun armeija, joita ohjataan DMX-ohjaimella ja valoja käytetään pelkästään meluisassa ympäristössä eikä esimerkiksi häälattialla jossa ääneäks hurina pilaisi tunnelman. Tällöin ongelmaksi jää enää sähköistys, joka on mahdollista ottaa huomioon etukäteen. Ja yhden valon rikkoutuessa voi tilata pari uutta ilman että budjetti repeää. Pienimuotoisessa vakavassa mobiili-DJ:n toiminnassa 3-5 kertainen kustannus kestävästä ja laadukkaasta pro-tason laitteesta on kuitenkin ehdottomasti järkevä sijoitus.

Hyllylle jäänyt valo lähtee tulevilla keikoilla mukaan ylimääräiseksi apuvaloksi paikkoihin joissa lisävalo on ekstraa mutta ei oleellista. Esimerkiksi valkoisella kankaalla verhotun DJ-pöydän alle tai DJ:n taakse täytevaloksi. Sen voi säätää johonkin jos on aikaa ja kiinnostusta, mutta kukaan ei jää kaipaamaan jos se jää kuljetuskassin pohjalle.

Pitkän tarinan päätteeksi törmäsin sattumalta toiseen halpakopioon, jossa on uskottavammilta näyttävät speksit, muun muassa irroitettava standardinmukainen virtajohto, ja 55 euron hintalappu. Harkitsen tämän kokeilua kun löydän 55 euroa taskun pohjalta.

Kommentoiduttaako?

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa tai muussa mediassa jonne voit lisätä kommenttisi. Jos haluat kertoa mielipiteesi suoraan allekirjoittaneelle, lähetä postia osoitteeseen dj@uninen.net.