Web-DJ:n mobiili nettiyhteys

lauantaina 14.2.2015

Jatkuvan kehittämisen periaatteen noudattaminen on upealla tavalla kukkaan puhjenneen Ysärijatkot-shown yksi suurimmista haasteista. Webissä tapahtuvan toiminnan ongelmat liittyvät pääosin teknisiin seikkoihin, kuten verkkoyhteyteen ja lähetysohjelmiin. Toivon löytäneeni ensinmainttuun nyt hyvän ja kestävän ratkaisun.

Yksi yleisimmistä ongelmista Mixify-striimeissä on ollut oikkuileva striimiyhteys. Teknologia on uutta, joten häiriöiden synty ei ole tavatonta,  mutta ärsyttävää se on. Mikä pahinta, striimin takkuilu pilaa kuuntelufiiliksen hyvin nopeasti.

Mixifyn, kuten useimpien muidenkin striimipalveluiden datapolku kulkee yksinkertaistettuna siten, että DJ lähettää Mixifylle tapahtuman striimin video+audio -muodossa, josta se reititetään uudelleenpakattuna kolmannen osapuolen palvelinklusterille, joka tarjoilee lopullisen striimin kuuntelijalle yhdeltä tuhansista reunapalvelimista, joka on tätä fyysisesti lähinnä. Matkalla on siis monta mutkaa ja paljon teknologiaa, eikä käyttäjän kokema “Mixify bufferoi taas!”-ongelma ole yleensä helposti paikallistettavissa.

Tärkein kulmakivi hyvälaatuiselle striimille on kuitenkin luonnollisesti DJ:n verkkoyhteys. Oma kokemukseni on ollut tämän suhteen vaihteleva. Pääosin taloyhtiön huoneistokohtainen 10/1 Mb kuituyhteys on toiminut hyvin, mutta sitä on vaivanneet satunnaiset katkokset ja se, että pienikin muu liikenne (luokkaa YouTube-videoiden katselu) lähetyksen aikana on usein aiheuttanut katkoilua striimiin. Pahin katastrofi kävi kun koko yhteys meni täysin poikki 20 minuuttia ennen lähetystä. Oman mausteensa soppaan tuo vielä satunaiset lähetykset muualta kuin kotistudiosta, jolloin striimiasetukset on sävellettävä lennossa kokonaan uusiksi.

Pitkällisen soutamisen ja huopaamisen jälkeen otin käyttöön 4G-mokkulan, lisäantennin ja prepaid-liittymän. Yritän välttää kiinteiden kulujen keräämistä, joten prepaid-liittymä on kätevä ratkaisu. Liittymässä on kiinteä kattokustannus päiväkohtaiselle datakäytölle, yhden lähetyksen kuluksi tulee enintään 1,90 euroa. Tämän järjestelyn myötä striimille käytössä oleva kaista on ensinnäkin moninkertainen, mutta se on myös eristetty talon muusta verkkoliikenteestä ja mahdollisista häiriöistä. Olemassaoleva verkkoyhteys tulee myös eri palveluntarjoajalta kuin uusi mokkulayhteys, joten sellaisessa hyvin epätodennäköisessä tilanteessa, että mobiili datayhteys ei jostain syystä toimisi, kiinteä yhteys on nyt varalla.

4g_speedtest_2015-02Mokkularatkaisun hieno puoli on myös se, että sen myötä tarkkaan testatut ja hiotut striimiasetukset kulkevat helposti mukana minne tahansa, eikä niiden suhteen tarvitse tehdä enää mitään erikoisjärjestelyjä silloin kun lähetys tehdään muualta kuin kotistudiosta.

Toistaiseksi parin viikon koekäytön ja kaksien Jatkojen perusteella järjestely tuntuu toimivan oikein hyvin. 1,90 euron kulu lähetystä kohden on siedettävä, etenkin jos ja kun sillä saa rauhan DJ:n puolen striimiongelmista. Loput striimin vaiheet eivät ole millään tapaa DJ:n kontrolloitavissa, joten niitä on turha murehtia edelleenkään.

Kommentoiduttaako?

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa tai muussa mediassa jonne voit lisätä kommenttisi. Jos haluat kertoa mielipiteesi suoraan allekirjoittaneelle, lähetä postia osoitteeseen dj@uninen.net.