SoundCloudin nousu ja tuho

maanantaina 22.6.2015

SoundCloud on yksi musiikkiin liittyvän Webin tuhkimotarinoista. Kahden muusikon haaveista ja tarpeista vuonna 2007 syntynyt sivusto kasvoi muutamassa vuodessa miljooniin aktiivisiin käyttäjiin ja keräsi ensimmäisten viiden toimintavuotensa aikana yli kaksitoista jenkkimiljoonaa enkelisijoittajilta. Valitettavasti tuhkimotarinan loppu on myös vähintään yhtä dramaattinen, sillä rahan haju houkutteli sivuston perään suuret levy-yhtiöt ja nyt SoundCloud on kääntynyt omia käyttäjiään vastaan paljon vittumaisemmin kuin mitä MySpace ja YouTube koskaan tekivät. SoundCloud tekee kuolemaa näkyvämmin kuin mikään muu musiikkisivusto jälkeen Napsterin.

Ajastaan jälkeen jääneet tekijänoikeuslait ja järkyttävän suuriksi kasvaneet levy-yhtiöt ovat liian iso vastus millekään yksittäiselle yhtiölle. Toiset tappelevat vastaan enemmän kuin toiset, mutta SoundCloudin täydellinen alistuminen ja käyttäjiään kohtaan käsittämättömän törkeä käytös on tappanut sivuston hengen täydellisesti vajaassa parissa vuodessa. Käyttäjien paetessa uppoavasta laivasta yhä kiivaampaan tahtiin, Web tekee mitä Web osaa parhaiten — tarjoaa kymmeniä vaihtoehtoja vain yhden klikkauksen päässä.

“Tekijänoikeuksia” “valvovat” tahot eivät edelleenkään ole pienimmässäkään määrin kärryillä Webin luonteesta. Napster oli aikoinaan suhteellisen pieni sivusto, jolla oli suhteellisen pieni (joskin kovaääninen) käyttäjäkunta. Kun sivusto pakotettiin erittäin näkyvällä tavalla polvilleen, sen jälkiseurauksena syntyi kourallinen vastaavia joista joka ikinen kasvoi paljon esikuvaansa suuremmaksi. (Kuuluisimpana esimerkkinä BirateBay.) Tämä ilmiö ei ole uusi, ja se toistuu vuodesta ja tapauksesta toiseen, uudelleen ja uudelleen. Vuonna 2003 ilmiö sai oman nimen — Streisand-efekti. SoundCloud tuskin koskaan tapetaan, mutta se näivettyy ja siitä tulee täysin epärelevantti kun muut palvelut ottavat sen paikan. Se on sääli, sillä SoundCloudin idea on upea ja sen toteutus on hieno.

Mutta Webiä ei onneksi pysty kontrolloimaan edes maailman suurimmat rahat.

Jos vielä käytät SoundCloudia, suosittelen siirtymään muualle niin nopeasti kuin mahdollista. Oma valintani on Hearthis.at, mutta hyviä vaihtoehtoja on lukuisia.

Kommentoiduttaako?

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa tai muussa mediassa jonne voit lisätä kommenttisi. Jos haluat kertoa mielipiteesi suoraan allekirjoittaneelle, lähetä postia osoitteeseen dj@uninen.net.