Munista ja koreista

torstaina 6.8.2015

Nykyään, enemmän kuin koskaan aiemmin, on tärkeää osata pitää asioita useammassa kuin yhdessä korissa. Joissakin asioissa kyse on vain tunnollisesta järjestelystä (esim. digitaalisesta musiikista on pakko pitää automaattisia varmuuskopioita), mutta joskus se on äärimmäisen hankalaa. Tämä konkretisoitui ajatuksiini kun luin Beatportin jäädyttäneen rojaltimaksut artisteille ja levy-yhtiöille.

Omaan DJ-elämääni rojaltimaksut eivät valitettavasti vaikuta, mutta jos esimerkiksi Facebook-sivuni menisi sulki, menettäisin kontaktin lähes 90%:iin yleisöstäni. Some-palveluiden yhä yleistyessä niihin tulee syötettyä enemmän ja enemmän sisältöä, ja lähes aina palveluun sijoitettu työ ja aika uppoaa sinne kuin pohjattomaan kuiluun; syöttämäsi sisältö jää pelkästään kyseiseen palveluun, etkä voi hyödyntää sitä muualla.

Monissa tapauksissa tilannetta voi onneksi parantaa usealla tavalla:

Kun julkaiset keikkanauhoituksen tai mixtapen (ensinnäkin älä julkaise sitä SoundCloudissa, mutta) siirrä se kahteen eri palveluun. Mixcloud on esimerkiksi suunnattu nimenomaan tätä varten ja Hearthis.at puolestaan osaa tehdä julkaisuista podcast-syötteen, jonka voi julkaista iTunesissa. Ja kumpaakin edellämainituista (sekä iTunesia) voi käyttää ilmaiseksi! (Huom. Markkinointisyistä ei yleensä ole järkevää mainostaa yleisölle kahta eri palvelua samaan asiaan, linkitä yleisölle siis vain yksi osoite, mutta käyttämällä kahta eri palvelua julkaisusi ovat paremmassa turvassa.)

Instagramin voi asettaa tallentamaan sillä otetut alkuperäiset kuvat — siten saat aina pidettyä alkuperäiset itsellesi. Sovelluksessa on myös helppo julkaista kuva samantien myös Facebookissa ja Twitterissä, jolloin saat yhdellä panoksella kolme erillistä some-postausta. (Huom. Tämä ei välttämättä ole aina järkevää. Käytä omia aivoja: sopiiko sisältö muihin tileihisi vai onko se spämmiä? Älä karkoita seuraajiasi olemalla ajattelematon.)

Säilö tärkeimmät kuvat Flickriin ja videot YouTubeen riippumatta siitä mihin muualle niitä julkaiset. Säilöön siirrettyjä asioita ei tarvitse laittaa julkisiksi, mutta siirtämällä ne Webiin, ne ovat turvassa konerikolta, varkaudelta ja tulipalolta.

Edellämainituilla ohjeilla turvaat jo ison osan tekemästäsi sisällöstä, ja käyttämällä hieman tervettä järkeä löydät vastaavia ratkaisuja kaikkiin muihin miljardiin ja yhteen Web-palveluun joita käytät aktiivisesti.

Mutta sitten on niitä vaikeampia ongelmia. Kuten esimerkiksi Facebook.

Facebook on erityisen hankala tapaus kahdesta syystä: 1) se on kaikista some-palveluista ylivoimaisesti suosituin, joten sinne yleensä tulee myös tehtyä eniten sisältöä, ja 2) sinne luotu sisältö ja ennenkaikkea siihen liittyvä sosiaalisuus (kommentit, tykkäykset, jaot) toimii pääosin vain siellä ja sitä on lähes mahdotonta siirtää/monistaa muualle. Facebook-sivu on monille artisteille tärkeä kommunikointikanava, mutta sen koko yleisö (tykkäykset/fanit) ovat tavoitettaessa vain ja ainoastaan Facebookin kautta (eikä edes siellä, koska merkittävä näkyvyys täytyy ostaa ja 100% näkyvyyttä ei voi taata koskaan) eikä sitä ole mahdollista saada sieltä ulos edes “vie/lataa kaikki tiedot”-toiminnolla.

Facebookiin ja kuihin vastaaviin syvästi sosiaalisiin palveluihin (joissa on aitoa ja syvempää kommunikointia kuin pelkkä sisällön kierrätys/jakaminen ja tykkäys) täytyy käyttää toisenlaisia keinoja. Kaikkein yksinkertaisin ja myös tehokkain lääke on oman sähköpostilistan kerääminen. Sähköpostilista on ollut olemassa yli 20 vuotta ja se on edelleen ylivoimaisesti tehokkain markkinointikeino koska sen ulottuvuus on 100% ja teho on suuri koska sähköposti on hyvin henkilökohtainen väline. Mutta tälläkin kolikolla on kääntöpuolensa: sähköpostiosoitteiden kerääminen on työlästä ja toimivan postilistan ylläpitäminen vaatii paljon työtä.

Sähköpostilista on yksi asia, jonka tekemistä olen itse muninut jo todella pitkään, ja jonka toteutus todennäköisesti nopeutuu nyt kun tätä seikkaa tuli taas ajateltua. Saatan tulevaisuudessa jakaa vinkkejä siihen liittyen.

Muitakin keinoja toki on. Jos on tarpeeksi tuntemusta erilaisista Web-palveluista (jotta tietää peilata mitäkin), ihmisystävälliset automaatiotyökalut kuten Zapier mahdollistavat esimerkiksi kaikenlaisen sisällön varmuuskopioimisen sähköpostiin tai DropBoxiin ja automaattisen peilaamisen eri palveluiden välillä. Useimmilta nämä kyllä todennäköisesti jäävät kyllä tekemättä. (Jos tarvitset apua, ota yhteyttä, katsotaan miten voin auttaa.)

Tällä välin, jos tämä aihe keskusteluttaa, jaa ja kommentoi Facebookissa tai Twitterissä (voi tätä ironiaa)!

Kommentoiduttaako?

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa tai muussa mediassa jonne voit lisätä kommenttisi. Jos haluat kertoa mielipiteesi suoraan allekirjoittaneelle, lähetä postia osoitteeseen dj@uninen.net.