Stems-formaatin todellinen killersovellus

perjantaina 7.8.2015

Screen Shot 2015-08-07 at 07.11.22Native Instrumentsin lanseeraama Stems-tiedostoformaatti on ollut yksi kevään ja kesän kuummista teknologioista DJ-maailmassa. Kuten uusi teknologia yleensä, tämä neliraitainen ääniformaatti on synnyttänyt valtavasti innostusta ja herättänyt vähintään yhtä paljon luddiitteja joiden mielestä tämäkin idea tuhoaa koko DJ-kulttuurin, ja olisi parempi jos siirryttäisiin takaisin C-kasetteihin ja harkittaisiin vakavasti myös savikiekkojen käyttöönottoa DJ-kopeissa.

Henkilökohtaisesti Stems-idea ei oikein sytytä. En kuulu niiden soittajien joukkoon, joiden soittoarsenaali koostuu enemmän musiikkia tuottavista kuin soittavista komponenteista. Enkä toisaalta osaa myöskään nähdä käyttöä monikanavaformaatille joka nelinkertaistaa soitettavien kanavien määrän — kun kahden tai kolmenkin kanavan kanssa on tekemistä ihan tarpeeksi. Idea sinänsä on hieno, mutta omaan käyttööni se ei ole käytännöllinen.

Mutta Stems-tiedostoissa piilee aivan toisenlainen potentiaalinen kultakimpale.

Nokia 2010Teknologisten keksintöjen historiassa alkuperäinen idea ja sen lopullinen käyttö poikkeaa monesti kuin yö päivästä. Esimerkiksi tekstiviestien alkuperäinen idea oli tarjota suurten yritysten johtajille uusi keino yritysviestintään. Mutta kun Nokia (r.i.p.) toi markkinoille ensimmäisen tekstiviestejä järkevästi osaavan puhelimen vuonna 1994 (vuosi sen jälkeen kun Radiolinja avasi maailman ensimmäinen kuluttajille suunnatun tekstiviestipalvelun), teknologiasta kasvoi hitaan alun jälkeen yksi kaikkien aikojen käytetyimmistä viestikanavista (välittäen suurimmaksi osaksi kaikkea muuta paitsi yritysjohtajien viestejä).

Stems-formaatti on bootleg-remiksaajan märkä päiväuni. Tiedoston sisällä on neljä erillistä ja tarkoituksella erikseen miksattua puhdasta raitaa, jotka avaavat remiksaukseen aivan uusia ovia. Nyt bootleg-remixissä on mahdollista käyttää, muokata ja korvata esimerkiksi rumpu- ja bassoraita täydellisen puhtaasti ilman minkäänlaisia vippaskonsteja. Samaten vokaalien poisto tai muokkaus onnistuu ilman vaiheenkääntökikkaa — mikäli ne on vaan eriytetty omaksi raidakseen Stems-tiedostossa. Kotiremiksaaja saa Stems-muotoisen biisin ostaessaan automaattisesti käyttöönsä puolivalmiin remix-paketin.

Stemsien maalaus seuraavaksi tekstiviestiksi ei ole vielä ajankohtaista, mutta kaikki edellytykset siihen on on olemassa. Jos formaatti yleistyy, se toivottavasti vauhdittaa bootleg-kulttuuria ja luo siten lisää painetta myös typerien tekijänoikeussäädösten korjaamiseksi. Vaikka en ole innostunut formaatin käytöstä omissa DJ-seteissä, tämä vaihtoehtoinen käyttötarkoitus ja sen potentiaaliset seuraamukset jo yksinään saattaa riittää siihen, että hankin harvat nykymusiikkiostokseni jatkossa ainakin osittain Stems-muotoisina.

Ensimmäisiä Stems-bootlegeja odotellessa.

Kommentoiduttaako?

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa tai muussa mediassa jonne voit lisätä kommenttisi. Jos haluat kertoa mielipiteesi suoraan allekirjoittaneelle, lähetä postia osoitteeseen dj@uninen.net.